Jurgen Walschot werd op 11 oktober 1977 rond het middaguur geboren. Dat beweert althans zijn papa, die hierdoor zijn dessert moest missen. Zijn jeugd bracht hij door in Alsemberg en omstreken.
Na enkele jaren van twijfelen besloot hij naar het Sint-Lucas Instituut in Gent te trekken, en er de opleiding voor Grafisch Vormgever te volgen. Hoewel hij dolgraag wou illustreren waren de atelieropdrachten, die eerste jaren, voornamelijk van typografische aard. Maar de typografie die hij toen zo vervloekte, liet hem niet meer los.
In 2002 studeerde Jurgen als Grafisch Vormgever af. En na een deugddoende vakantie begon hij het tekenwerk met lesgeven te combineren. Zijn allereerste boek was 'Alsjelieft!', een pikant geschenkboekje voor geliefden, geschreven door Geert De Kockere. 'Alsjelieft!' werd bekroond met de Plantin-Moretusprijs. Wat later maakte hij zijn eerste jeugdboek: 'De vis in de boom', een poëtisch prentenboek. 'De vis in de boom' werd genomineerd voor de boekenpauw, de prijs voor het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek van een Vlaams auteur.
Sindsdien verschenen er diverse boeken over onder andere ridders, cijfers, letters, dino's, de sint, de tuin,...
Naast het illustreren en vormgeven van kinder- en jeugdboeken, ontwerpt Jurgen ook voor volwassenen. Hij verzorgde de lay-out en covers voor een hele stapel boeken. Van wetenschappelijke werken, romans, ... tot dichtbundels. Zijn prenten verschenen reeds in diverse kranten, tijdschriften, ... Van heel kleine, subtiele ingrepen tot bestickerde wanden en bussen.
Samen met Marc Cosyns, arts gespecialiseerd in palliatieve begeleiding, maakte hij 'Verhalen voor het sterven gaan'. Een verhalenbundel met aparte illustraties, waarin vijftig auteurs elk op hun eigen manier sterven onder woorden brengen.

Na enkele fijne jaren Gent en Brussel, verhuisde hij naar Sint-Genesius-Rode, waar hij samen met Aurore, Jules, Eline en Siepie, de kat, een huisje deelt.

 

 


home